Balanç del centenari

19 12 2012

Balanç

Segons com es miri, hom podrà objectar que aquest centenari ha tingut un ressò més aviat discret. De fet, contrasta prou veure el cas que s’ha fet a Catalunya del centenari de Calders, Tísner i Sales, mentre que Antoni Bori ha quedat arraconadet a la memòria local, i encara gràcies…

Però, entre altres coses, aquest 2012 Antoni Bori ha estat recordat en una auca, ha estat homenatjat al Círcol Catòlic, s’ha cantat una caramella en honor seu i ha tingut una exposició dedicada a la seva vida i obra. Déu n’hi do.

I això no s’acaba aquí. El bloc del centenari ha esdevingut una eina que ha contribuït a difondre arreu la figura i l’obra del poeta i pedagog badaloní. Més de 5.000 visites, de més de 20 països diferents, són el resultat de la feina de tot l’any en aquest bloc (que va començar, una mica matusser, en una versió més casolana…).

Poemes com l’escut de Catalunya, amor de mare, la pàtria o la filosa, quedaran a l’abast de tothom gràcies a les noves tecnologies, suplint d’altra banda la mesquinesa de qui no s’ha interessat per reeditar-los… I també la denúncia de corrupció o de mala pràctica contra la nostra llengua… i moltes altres poesies que s’han anat publicant en funció de la seva actualitat i del seu valor permanent.

S’acaba l’any del centenari, però us encoratgem a mantenir viu el record de l’obra de EL TROBADOR CATALÀ, un llegat literari i pedagògic que encara ens aporta qui-sap-lo.

També us volem agrair els vostres comentaris i us animem a deixar-ne un com a comiat del centenari.

Ah! I també hem de dir que el 2013 en comencen uns altres de centenaris: a Badalona celebrarem el centenari de la Creu de Montigalà  i a les terres de parla catalana celebrarem el centenari de les normes ortogràfiques de l’IEC. Pensant en aquest segon esdeveniment, no descartem de crear-hi un bloc dedicat…

Enllestim amb una Fermata final del nostre poeta:

FERMATA FINAL

El món és una cítara geganta

on cada ser a totes hores canta

pres en ses cordes d’or;

en eix poema universal, té el Dia

darrere d’una nota d’alegria,

cent notes de dolor.

El cor humà vibrant-hi a l’alenada,

que al Paradís per Déu li fou donada,

hi viu com un esclau;

plaers i goigs tothora hi sol·licita

i s’hi encén i s’hi arbora, sibarita,

fins que decrèpit cau.

I sos plors i gemecs, ses alegries,

-simfonia d’eternes simfonies-

rodolen per l’espai,

del bres a l’hora de la mort suprema,

com notes deslligades d’un poema

que no s’acaba mai.

Antoni Bori i Fontestà


Accions

Information

7 responses

19 12 2012
Joan

Avui he visitat l’exposició dedicada a Antoni Bori a la biblioteca de can Casacuberta. Us animo a veure-la i llegir tot allò que s’explica d’aquest badaloní. He après moltes coses que desconeixia!

Quina llàstima que ens deixés tan aviat! Quantes coses més podria haver escrit i deixat com a llegat a la nostra llengua, a la nostra cultura popular.

21 12 2012
eusebi

Josep Maria, la meva felicitació pel molt que has fet per la llengua des que eres jovenet i ara, darrerament, amb ocasió del centenari de Bori i Fontestà.
La teva capacitat d’entusiame i de treball m’encoratgen a seguir treballant per fer les coses bé sense mirar a l’entorn.
Gràcies!

23 12 2012
Pilín

Al final tot ha resultat molt bé! encara que hi vas trobar alguns entrebancs, ha valgut la pena l’esforç. FELICITATS!!

3 01 2013
marissun

Si tinguessim molta gent com tu, les coses anirien molt diferent!!!!.Felicitats per la teva bona feina!!!

8 01 2013
javier llinares (@xllinares)

Josep Maria, me ha gustado mucho el blog y leerte. Un abrazo. Javier Llinares

8 01 2013
jmgiralt

Moltes gràcies, Javier, quant de temps! Aquest any ja en fem cinquanta!

8 01 2013
javier llinares (@xllinares)

Si, en fem cinquanta, però jo et recordo amb deu 🙂 Desitjo que estigues bé

Deixa un comentari